Top-ing_mobilne_kucice_mobile-home

Povijest mobilnih kućica

Mobilna kućica je montažna konstrukcija, izrađena u pogonu (tvornici) i prije prijevoza i smještaja trajno pričvršćena na podvozje sa kotačima. Može se koristiti kao stalni dom, za odmor ili privremeni smještaj. Vrlo često ostaje trajno ili polu-trajno na jednom mjestu, ali može se i premjestiti. Prvi primjer mobilnog doma (prikolice) možemo vidjeti još od 1500-ih godina kod romskih bendova koji su putovali i vukli konjima svoje domove. U Americi su prve mobilne kućice sagrađene u 1870-ih godina. To su bili mobilni objekti na plaži u regiji Outer Banks u Sjevernoj Karolini. Timovi konja premještali su objekte na plaži.

Mobilne kućice dijele povijesno podrijetlo i sa putničkim kućicama (kamp kućicama). Kamp kućice kakve danas poznajemo pojavile su se 1926 god. Bile su dizajnirane kao dom izvan kuće tijekom putovanja. Naziv je izveden iz „putničke prikolice“ ,u početku se često naziva i „prikolica za kućanstvo“. Mala jedinica sa trajno priključenim kotačima, često se koristila za kampiranje ili produženo putovanje. Prikolice kasnije evoluiraju u mobilne kućice za kojima raste potražnja nakon drugog svjetskog rata.

Nakon rata branitelji su se vratili kući i trebali su smještaj .Mobilne kućice pružale su jeftino i brzo stambeno rješenje . Objašnjenje za ovakvu vrstu stanovanja bila je njegova mobilnost. S takvim stambenim rješenjem mogli su biti mobilni i seliti u potrazi za poslom. Mobilne kuće su se počele prodavati kao jeftin oblik stambenog objekta, namijenjenog postavljanju i ostavljanju na dulje vrijeme pa i trajno. Prije toga putničke prikolice su bile širine osam stopa ili manje. Od 1956.g. uveden je široki dom, zajedno s terminom „mobilna kućica“. Kuće su dobile pravokutni oblik, izrađivale su se od prije oslikanih aluminijskih panela za razliku od modernijih putničkih prikolica koji su bile oslikavane nakon proizvodnje.

U početku manja kućica od osam stopa mogla se prevoziti automobilom. Šire kućice zahtijevale su profesionalne tvrtke za transport. Danas u nekim državama mobilne kućice oporezuju se kao osobna imovina ,ako su kotači ostali priključeni, a kao nekretnina ako su kotači uklonjeni. U Americi postoje cijela naselja sa mobilnim kućicama koji funkcioniraju kao naši kampovi. Nude najam zemljišta i komunalne usluge i druge sadržaje kao što su društvene prostorije, bazen, igralište… Mnoga takva naselja su specijalizirana prema određenim segmentima tržišta, kao npr naselje za starije osobe ,vlasnici kućice moraju biti stariji od 50g i u tom naselju rijetko tko je mlađi.

Share your thoughts

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.